Lakásfelújítási támogatás 2024: Feltételek, igénylés és részletek

Lakásfelújítási támogatás 2024: Feltételek, igénylés és részletek

Lakásfelújítási támogatás 2024

A 2024-es lakásfelújítási támogatás jelentős segítséget nyújt azoknak, akik otthonuk korszerűsítését tervezik. Az állam akár 6 millió forintot is biztosíthat, amelynek egy része vissza nem térítendő támogatás, a másik része pedig kamatmentes kölcsön.

Jogosultsági Feltételek

 1. Tulajdonjog: Az igénylőnek tulajdonosi hányaddal kell rendelkeznie az ingatlanban.
 2. Lakóhely: Legalább egy éve az érintett ingatlanban kell élnie az igénylőnek, amit lakcímkártyával kell igazolni.
 3. Személyi Feltételek: Az igénylő nagykorú, cselekvőképes magyar állampolgár, vagy legalább egy éve magyarországi lakóhellyel rendelkező EGT állampolgár kell legyen.

Támogatott Munkálatok

A támogatás többek között az alábbi felújítási munkálatokra vehető igénybe:

 • Épület külső szigetelése: Javítja az ingatlan energiahatékonyságát, csökkentve a fűtési és hűtési költségeket.
 • Nyílászárók cseréje: Új, energiatakarékos ablakok és ajtók beépítése.
 • Melegvíz-rendszer korszerűsítése: Hatékonyabb és környezetbarát melegvíz-ellátás biztosítása.
 • Fűtési rendszer korszerűsítése: Modern, energiatakarékos fűtési megoldások telepítése.

Igénylési Folyamat

 1. Jelentkezés: A kérelmet az MFB Pont Plusz helyszíneken lehet benyújtani, amelyek az OTP, Gránit és MBH bank 266 fiókjában találhatóak. A jelentkezés 2024. június 3-án kezdődik és 2025. december 31-ig tart.
 2. Költségvetési Terv: A jelentkezéshez kész költségvetési terv szükséges, amely tartalmazza a tervezett munkálatok részleteit és költségeit.
 3. Energetikai Tanúsítvány: A felújítás előtti és utáni energetikai állapotot is igazolni kell hiteles energetikai tanúsítvánnyal, amely legalább 30%-os energetikai javulást mutat.
 4. Banki Folyósítás: A sikeres igénylést követően a bank folyósítja a hitelösszeget, amely a beruházás költségvetésétől függően 2,5–6 millió forint lehet.
 5. Kivitelezés: A munkálatokat a kölcsön rendelkezésre tartási időszakán belül, azaz 24 hónapon belül kell elvégezni, amely egyszeri alkalommal további 6 hónappal meghosszabbítható.
 6. Támogatás Folyósítása: A vissza nem térítendő támogatás közvetlenül a folyósított hitel tőketartozását csökkenti.
 7. Hiteltörlesztés: A kivitelezés befejezése után 3 hónapos türelmi idővel kezdődik a havi törlesztés. A hitel futamideje 10 év, amelyből 2-2,5 év a kivitelezésre fenntartott időszak, a fennmaradó 7,5-8 év pedig a hitel visszafizetésére szolgál.

Korlátozások és Prioritások

A támogatás keretösszegének legfeljebb 20%-a fordítható fosszilis tüzelőanyagokkal működő fűtési rendszerek korszerűsítésére, amelynek határideje 2024. december 31. Amennyiben ezen időpont után maradna még keretösszeg, azt a többi célra lehet fordítani.

A 2024-es lakásfelújítási támogatás kiváló lehetőséget nyújt a régi ingatlanok modernizálására és az energiahatékonyság javítására, így érdemes mielőbb tájékozódni a részletekről és benyújtani a pályázatot.

További információk az otthonfelújítási támogatás 2024-el kapcsolatban.

ablakszigetelő gumi

A lakásfelújítási támogatás jelentős mértékben hozzájárulhat a háztartások energiahatékonyságának növeléséhez, ami hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhet a rezsiköltségekben. Az energetikai korszerűsítés nem csak az otthon komfortszintjét növeli, hanem környezetvédelmi szempontból is előnyös, hiszen csökkenti az ingatlanok szén-dioxid kibocsátását.

Emellett a támogatás lehetőséget ad a régi épületek állagmegóvására és értékük növelésére is. Az ingatlanpiacon egy modernizált, energiahatékony ház sokkal kedvezőbb pozícióban van, és magasabb áron értékesíthető. A támogatás így nem csupán a lakók kényelmét szolgálja, hanem befektetésként is tekinthető, amely hosszú távú anyagi előnyöket biztosít. Érdemes tehát alaposan megtervezni a felújítási munkálatokat, és a lehető legtöbb előnyt kihasználni a támogatásból.

Cégünk nyílászáró csere, hőszigetelés és padlásszigetelésben is segítségére tud lenni ingyenes helyszíni felméréssel!

A lakásfelújítási támogatás a háztartások széles körét ösztönzi arra, hogy környezetbarát és fenntartható megoldásokat alkalmazzanak. A támogatás révén sok család számára válik elérhetővé a napenergia hasznosítása, például napelemek telepítése, ami hosszú távon csökkenti az energiaszámlákat és függetlenebbé teszi őket a hálózati energiától.

Továbbá, a támogatás nemcsak az energiatakarékosságot célozza, hanem az épületek komfortszintjét is növeli. A korszerű szigetelés, nyílászárók cseréje és a modern fűtési rendszerek telepítése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az otthonok télen melegebbek, nyáron pedig hűvösebbek legyenek, így javítva a lakók életminőségét. A megfelelően elvégzett felújításokkal az ingatlanok értéke is növekszik, ami a tulajdonosok számára hosszú távú befektetést jelent.

Kérje ingyenes helyszíni felmérésünket, vagy hívjon minket bizalommal – tegyük együtt költséghatékonyabbá otthona fenntartását!

t

Források az lakásfelújítási támogatás 2024-el kapcsolatban:

További információkat talál a pontos rendeletről az alábbi helyeken

https://archive.palyazat.gov.hu/node/77841#