Otthonfelújítási támogatás 2024: Tudnivalók, feltételek és igénylés

Otthonfelújítási támogatás 2024: Tudnivalók, feltételek és igénylés

Otthonfelújítási támogatás 2024

A társadalmi egyeztetésre bocsátott otthonfelújítási program részletei alapján 2024. június 3-tól lehet pályázni a legfeljebb 6 millió forintos támogatásra. Ez az összeg részben vissza nem térítendő támogatásból, részben kamatmentes kölcsönből áll. Az igénylőknek legalább 2024. május 1-je óta az érintett ingatlanban kell élniük, és tulajdonosi joggal kell rendelkezniük. A támogatás az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére fordítható, és a költségvetés legfeljebb 85,7%-a finanszírozható belőle. Otthonának energetikai fejlesztésében nyílászárócserében és padlásszigetelésben is tudunk teljeskörű szolgáltatást nyújtani.

Milyen ingatlan korszerűsítésére fordítható az összeg?

A támogatás az 1990. december 31. előtt épült családi házak modernizációjára használható fel. Ide tartoznak az egylakásos és többlakásos családi házak, valamint az ingatlan-nyilvántartásban belterületi, külterületi, zártkerti lakóház, szabadon álló családi ház, sorházi családi ház és ikerház megnevezésű ingatlanok.

Az igénylőknek legalább 2024. május 1. óta az adott ingatlanban kell élniük, amit lakcímkártyával igazolniuk kell. Az igénylőknek tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal kell rendelkezniük az ingatlanban. Egy ingatlanra és egy magánszemélyre csak egyszer vehető igénybe a támogatás. Több ingatlan esetén csak egyet újíthatunk fel, több tulajdonos esetén pedig csak az egyikük használhatja a támogatást. Ez különösen a többgenerációs/többlakásos családi házaknál lehet fontos.

Kik igényelhetik meg az otthonfelújítási támogatást?

Az otthonfelújítási támogatást azok a személyek kaphatják meg, akik tulajdoni hányaddal rendelkeznek az érintett ingatlanban, és legalább 2024. május 1-jétől ott élnek. Az igénylőnek nagykorúnak és cselekvőképesnek kell lennie, valamint rendelkeznie kell magyar adóazonosító jellel. Magyar állampolgár vagy legalább egy éve magyarországi lakóhellyel rendelkező EGT állampolgár igényelheti a támogatást. Az igénylő jövedelmének el kell bírnia a kölcsön törlesztőrészletét, és nem lehetnek jelentős adó- vagy közüzemi tartozásai. Az igénylő és adóstárs nem szerepelhetnek a KHR-ben elmaradással.

Az igénylő házastársának vagy bejegyzett élettársának is adóstársként kell szerepelnie a hitelügyletben, kivéve, ha megfelelő tartalmú vagyonmegosztó szerződéssel rendelkeznek. Ha az igénylő nem felel meg az életkori előírásoknak, egy olyan adóstárs bevonása szükséges, aki megfelel ezeknek a feltételeknek.

Mennyi lehet a kamatmentes kölcsön és a vissza nem térítendő támogatás ebben a konstrukcióban?

A támogatás összege 2,5 és 6 millió forint között változhat. A kamatmentes hitel és a vissza nem térítendő támogatás aránya ezen belül eltérő lehet. A teljes költségvetés maximális összege 7 millió forint lehet, amelyből a támogatás legfeljebb 85,7%-a finanszírozható. A munkálatokhoz szükséges minimális önerő a költségvetés 14,3%-a, ami egy 7 millió forintos költségvetés esetén 1 millió forintot jelent. Ha a költségvetés kisebb, az önerő aránya ennek megfelelően csökken.

 

ablakszigetelő gumi

Mire lehet fordítani az összeget és mekkora költséglimitig?

Az otthonfelújítási támogatás négy fő munkálatot finanszíroz:

  • Épület külső szigetelése
  • Épület külső nyílászáróinak cseréje
  • Melegvíz-rendszer korszerűsítése
  • Fűtési rendszer korszerűsítése

A munkálatokról számlát kell bemutatni, mind a munkadíjra, mind az anyagköltségekre vonatkozóan. A saját kezűleg végzett felújítások nem támogatottak, és a költségek nem haladhatják meg a pályázatban meghatározott fajlagos költségeket.

Költséglimitek:

 • Nyílászáró csere: Munkadíj: 51 336 Ft/m², anyagár: 158 836 Ft/m²
 • Homlokzati hőszigetelés: Munkadíj: 25 220 Ft/m², anyagár: 28 838-30 565 Ft/m²
 • Tetősík hőszigetelés: Munkadíj: 32 296 Ft/m², anyagár: 17 108-21 006 Ft/m²
 • Padlásfödém hőszigetelés: Munkadíj: 14 173 Ft/m², anyagár: 10 636-13 037 Ft/m²
 • Pincefödém hőszigetelés (10 cm vastagságban): Munkadíj: 6 972 Ft/m², anyagár: 18 382 Ft/m²
 • Pincefödém hőszigetelés (15 cm vastagságban): Munkadíj: 13 037 Ft/m², anyagár: 14 173 Ft/m²
 • Kazáncsere: Munkadíj: 2 438 400 Ft/klt, anyagár: 1 625 600 Ft/klt
 • Hőleadók cseréje: Munkadíj: 2 133 600 Ft/klt, anyagár: 1 422 400 Ft/klt
 • Melegvíz előállító berendezés cseréje: Munkadíj: 457 200 Ft/klt, anyagár: 266 700 Ft/klt
 • Energetikai tanúsítvány: Legfeljebb 50 000 Ft

Az előkészítési és tervezési költségek a költségvetés legfeljebb 5%-át tehetik ki, ami egy 7 millió forintos költségvetés esetén legfeljebb 350 000 Ft lehet. Ebbe beletartoznak az előzetes tanulmányok, engedélyezési dokumentumok és a szükséges szakértői díjak is.

Cégünk nyílászáró csere, hőszigetelés és padlásszigetelésben is segítségére tud lenni ingyenes helyszíni felméréssel!

Mikor és hol igényelhető az otthonfelújítási támogatás?

A támogatásra 2024. június 3-tól 2025. december 31-ig lehet pályázni, összesen 108,24 milliárd forint keretösszeggel, amelyből mintegy 20 ezer ház korszerűsítése finanszírozható. A kérelmeket személyesen lehet benyújtani az MFB Pont Plusz helyszíneken, mint például az OTP Bank, a Gránit Bank és az MBH Bank fiókjaiban. A kölcsönszerződéseket legkésőbb 2026. április 30-ig kell megkötni.

 

A jelentkezés folyamata

 1. Jelentkezés az MFB pontokon: Július 3-tól kereshetőek fel az MFB pontok, azaz az OTP, Gránit és MBH bank 266 fiókja.
 2. Igénylés leadása: A sikeres elbírálást követően az MFB pontokon lehet benyújtani a kérelmet.
 3. Banki folyósítás: A jóváhagyott hitelösszeget a bank folyósítja, amely 2,5–6 millió forint lehet.
 4. Energetikai tanúsítvány: Igazolja az ingatlan felújítás előtti energetikai állapotát.
 5. Kivitelezés: A munkálatokat 24 hónapon belül kell elvégezni, egyszeri hosszabbítási lehetőséggel további 6 hónappal.
 6. Energetikai tanúsítvány: Igazolja a legalább 30%-os energetikai javulást a felújítás után.
 7. Állami támogatás folyósítása: A vissza nem térítendő támogatás csökkenti a hitel tőketartozását.
 8. Hiteltörlesztés: A beruházás után 3 hónap türelmi idővel kezdődik, a futamidő 10 év, amelyből 2–2,5 év a kivitelezésre van fenntartva, a maradék 7,5–8 év pedig a hitel visszafizetésére.

Kérje ingyenes helyszíni felmérésünket, vagy hívjon minket bizalommal – tegyük együtt költséghatékonyabbá otthona fenntartását!

t

Források az otthonfelújítási támogatás 2024-el kapcsolatban:

További információkat talál a pontos rendeletről az alábbi helyeken

https://archive.palyazat.gov.hu/node/77841#