Ablakcsere Pályázat 2024 – Támogatási Lehetőségek és Feltételek

Ablakcsere Pályázat 2024 – Támogatási Lehetőségek és Feltételek

Ablakcsere Pályázat 2024

Az ablakok nem csupán otthonunk esztétikai elemei, hanem alapvető szerepet játszanak az energiahatékonyságban és a komfortérzetben is. Az idő múlásával az ablakok elavulhatnak, hőszigetelésük gyengülhet, ami növekvő energiafogyasztást és magasabb fűtési költségeket eredményezhet. Az energiaárak folyamatos emelkedésével egyre fontosabbá válik az otthonok hőszigetelésének javítása. Az ablakcsere révén jelentős energiamegtakarítást érhetünk el, és csökkenthetjük a környezeti terhelést.

A régi, elavult ablakok cseréje nemcsak az energiahatékonyság szempontjából előnyös, hanem javítja az otthonunk biztonságát és növeli annak piaci értékét is. A modern ablakok jobb szigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek, ami csökkenti a hőveszteséget télen, és megakadályozza a túlzott hőbeáramlást nyáron. Emellett a korszerű zármechanizmusok és a törésbiztos üvegek növelik az otthonunk biztonságát.

Az ablakcsere nemcsak pénzügyi előnyökkel jár, hanem hozzájárul a környezetvédelemhez is. A kevesebb energiafelhasználás csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, ami pozitív hatással van a globális klímaváltozás elleni küzdelemre. Az energiatakarékos ablakok telepítése így egy fontos lépés lehet a fenntartható jövő felé vezető úton.

 

Milyen pályázat van érvényben? Melyik nyílászáró pályázatot lehet már megpályázni?

A cikk alján találhatóak azok a pályázatok, amik várhatóan idén bevezetésre kerülnek, vagy már pályázhatóak is. A Thermo-Lak Kft. elsődlegesen a kivitelezest oldja meg, a pályázatot a megrendelőnek kell megpályáznia.

 

Az ablakcsere pályázatok jelentősége és előnyei

Az állami és helyi önkormányzati pályázatok fontos szerepet játszanak abban, hogy a lakosság szélesebb körben hozzáférhessen az energiahatékonysági fejlesztésekhez. Az ablakcsere pályázatok célja, hogy anyagi támogatást nyújtsanak azoknak a háztartásoknak, akik korszerűsíteni szeretnék nyílászáróikat. Ezek a pályázatok segítenek csökkenteni a beruházási költségeket, így lehetővé téve, hogy többen éljenek az energiatakarékos megoldások nyújtotta előnyökkel.

Az egyik legfontosabb előnye az ilyen pályázatoknak, hogy csökkentik a háztartások rezsiköltségeit. Az új ablakok jobb hőszigetelési képessége révén kevesebb energia szükséges a fűtéshez és hűtéshez, ami jelentős megtakarítást eredményezhet. Ezen kívül a pályázatok révén elérhető támogatások ösztönzik a lakosságot arra, hogy környezettudatos döntéseket hozzanak, és csökkentsék ökológiai lábnyomukat.

Például a 2024-es Otthonfelújítási Program keretében akár 6 millió forint támogatást is lehet igényelni, amelynek fele vissza nem térítendő támogatás, másik fele pedig kamatmentes hitel​ (https://kormany.hu)​​ (Pulzus Pályázatírás)​. Ez a program lehetőséget biztosít arra, hogy az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai korszerűsítsék nyílászáróikat, javítva ezzel otthonuk energiahatékonyságát és komfortját.

A Homlokzati Nyílászárócsere Alprogram szintén egy jelentős támogatási lehetőség, amely 1,1 milliárd forint keretösszeggel támogatja a lakások homlokzati nyílászáróinak cseréjét. Ez a program a Zöld Beruházási Rendszer keretében valósul meg, és célja az épületek energiaveszteségének csökkentése​ (Palyazatok)​.

Az Erzsébetvárosi Lakásfelújítási Támogatás pedig helyi szinten nyújt támogatást az erzsébetvárosi ingatlantulajdonosok számára, akik nyílászáróik cseréjét tervezik. A támogatás maximum 2 millió forint lehet, amely a bekerülési költségek 60%-át (fa nyílászárók esetén) vagy 40%-át (műanyag nyílászárók esetén) fedezi​ (Homlokzat és belső felújítás)​.

Ezek a pályázati lehetőségek jelentős segítséget nyújtanak a háztartások számára az energiahatékonysági beruházások megvalósításában, hozzájárulva az otthonok fenntarthatóságához és komfortjához.

ablakszigetelő gumi

Ablakcsere Pályázat 2024 Áttekintése

Pályázat célja és háttere

Az ablakcsere pályázatok célja, hogy elősegítsék az energiahatékonyság növelését és az energiafogyasztás csökkentését a lakóépületekben. Az energiaárak emelkedése és a környezettudatos gondolkodás térnyerése miatt egyre több háztartás érzi szükségét annak, hogy korszerűbb, energiatakarékos nyílászárókat építsen be. Az ilyen pályázatok hozzájárulnak a nemzeti energiahatékonysági célok eléréséhez és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, ami globálisan is fontos célkitűzés.

A 2024-es ablakcsere pályázatok hátterében az a felismerés áll, hogy a lakóépületek energiahatékonyságának javítása nemcsak az egyéni háztartások számára előnyös, hanem szélesebb társadalmi és környezeti hatásai is vannak. Az energiatakarékos nyílászárók telepítése révén csökkenthető a fosszilis energiahordozók iránti kereslet, ami hosszú távon hozzájárul a fenntartható fejlődéshez és az energiafüggetlenséghez. Az állami támogatások és pályázatok révén lehetővé válik, hogy a lakosság széles körben részesüljön ezekből az előnyökből.

Ki pályázhat?

A 2024-es ablakcsere pályázatok széles körben elérhetők, és többféle célcsoport számára nyújtanak támogatási lehetőséget. A pályázók közé tartozhatnak:

  • Magánszemélyek: Egyéni háztulajdonosok, akik saját otthonuk nyílászáróit szeretnék korszerűsíteni. A támogatás feltétele, hogy a pályázók életvitelszerűen lakott lakóépülettel rendelkezzenek, és bejelentett magyarországi lakcímmel bírjanak.
  • Társasházak és lakásszövetkezetek: Több lakásos épületek közösségei, amelyek az egész épület nyílászáróinak cseréjét tervezik. A közösségi pályázatok külön előnyt élvezhetnek, mivel nagyobb mértékű energia-megtakarítást eredményezhetnek.
  • Közintézmények: Oktatási intézmények, egészségügyi létesítmények és egyéb középületek, amelyek az energiahatékonysági célokat kívánják elérni a nyílászárók cseréjével. Ezek az intézmények a pályázatok segítségével jelentős megtakarítást érhetnek el, ami hosszú távon a fenntartható működést biztosítja.

A pályázati kiírások részletesen meghatározzák a jogosultsági feltételeket, amelyek között szerepelhetnek a tulajdonjogot igazoló dokumentumok, a megfelelő műszaki dokumentáció benyújtása, valamint bizonyos energiahatékonysági kritériumok teljesítése. Az elbírálás során előnyt élvezhetnek azok a pályázatok, amelyek nagyobb mértékű energia-megtakarítást ígérnek, illetve amelyek megfelelnek a környezeti fenntarthatósági szempontoknak.

Pályázati Feltételek és Követelmények

Támogatható tevékenységek

A 2024-es ablakcsere pályázatok keretében számos különböző típusú nyílászáró csere támogatható. A pályázat célja, hogy segítséget nyújtson az energiahatékony nyílászárók beépítéséhez, amelyek jelentősen javítják az épület hőszigetelését és csökkentik az energiafelhasználást. A támogatható tevékenységek közé tartozik:

  • Ablakok cseréje: Régi, elavult ablakok cseréje korszerű, több rétegű üvegezésű és hőszigetelt ablakokra.
  • Ajtók cseréje: Külső bejárati ajtók és teraszajtók cseréje energiatakarékos változatokra.
  • További nyílászáró fejlesztések: Speciális szigetelési megoldások, például hőszigetelt redőnyök és szúnyoghálók telepítése.

Az új nyílászáróknak meg kell felelniük bizonyos műszaki követelményeknek, amelyek garantálják az energiahatékonyságot és a hosszú távú fenntarthatóságot. Az ablakok és ajtók hőátbocsátási tényezőjének (U-érték) alacsonynak kell lennie, hogy minimalizálják a hőveszteséget. Ezen kívül fontos a megfelelő légzárás, amely megakadályozza a huzatot és a hőszivárgást.

Támogatási összeg és mérték

A pályázati összeg és a támogatás mértéke jelentős tényező a pályázók számára. A 2024-es ablakcsere pályázat különböző támogatási összegeket kínál attól függően, hogy milyen típusú és méretű beruházásról van szó. Általánosságban elmondható, hogy a támogatás mértéke a teljes beruházási költség bizonyos százalékát fedezi, ami segít csökkenteni a háztartások pénzügyi terheit.

  • Maximális támogatási összeg: A pályázatban meghatározott felső határ, amelynél magasabb támogatást nem lehet igényelni. Ez az összeg függ a beruházás méretétől és típusától.
  • Támogatás aránya: A támogatás aránya általában 50-75% között mozog, ami azt jelenti, hogy a pályázók az összköltség felét vagy akár háromnegyedét is megkaphatják támogatás formájában.

Például a Homlokzati Nyílászárócsere Alprogram keretében elérhető támogatás akár 1,1 milliárd forint is lehet, amely jelentős segítséget nyújt a lakóépületek nyílászáróinak cseréjéhez​ (Palyazatok)​. Az Erzsébetvárosi Lakásfelújítási Támogatás keretében pedig akár 2 millió forint támogatás is igényelhető, ami a bekerülési költségek jelentős részét fedezi​ (Homlokzat és belső felújítás)​.

A támogatási összegek és arányok pontos meghatározása a pályázati kiírásokban található, ezért fontos, hogy a pályázók alaposan tanulmányozzák a részleteket, és konzultáljanak szakértőkkel a legoptimálisabb támogatási forma kiválasztása érdekében.

Kérje ingyenes helyszíni felmérésünket, vagy hívjon minket bizalommal – tegyük együtt költséghatékonyabbá otthona fenntartását!

t

Tényleges ablakfelújítási pályázatok Magyarországon 2024-ben:

 

Otthonfelújítási Program 2024

Az új Otthonfelújítási Program célja az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése. A program keretében akár 6 millió forint támogatás is igénybe vehető, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele pedig vissza nem térítendő támogatás. A támogatás többek között nyílászárók cseréjére, épületek hőszigetelésére és gázkazáncserére használható fel, feltéve, hogy a beruházás legalább 30%-os energiafogyasztás-csökkenést eredményez​ (https://kormany.hu)​​ (Pulzus Pályázatírás)

Homlokzati Nyílászárócsere Alprogram

A Homlokzati Nyílászárócsere Alprogram az Otthon Melege Program keretében működik, és 1,1 milliárd forint keretösszeggel támogatja a lakások homlokzati nyílászáróinak cseréjét. Ez a vissza nem térítendő támogatás célja, hogy csökkentse az épületek energiaveszteségét és szén-dioxid-kibocsátását. A pályázatban azon magánszemélyek vehetnek részt, akik életvitelszerűen lakott lakóépület tulajdonosai, és bejelentett magyarországi tartózkodási hellyel rendelkeznek​ (Palyazatok)​.

Erzsébetvárosi Lakásfelújítási Támogatás

Az Erzsébetvárosi Lakásfelújítási Támogatás célja az erzsébetvárosi ingatlanok nyílászáróinak megújítása. A pályázat keretében maximum 2 millió forint támogatás érhető el, amely a bekerülési költségek 60%-át (fa nyílászárók esetén) vagy 40%-át (műanyag nyílászárók esetén) fedezi. A pályázat 2024. január 1-től 2024. december 31-ig nyújtható be, és kizárólag erzsébetvárosi ingatlantulajdonosok jelentkezhetnek​ (Homlokzat és belső felújítás)​.