Nyílászáró Pályázat 2024 – Támogatások és Lehetőségek

Nyílászáró Pályázat 2024 – Támogatások és Lehetőségek

Nyílászáró Pályázat 2024

Rövid áttekintés a nyílászáró pályázatok jelentőségéről

A nyílászárók, azaz ablakok és ajtók, kiemelten fontos szerepet játszanak egy épület energiatakarékosságában és komfortérzetében. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott az energiahatékonyság növelése, különösen a lakóépületek esetében. Az energiatakarékosság nemcsak a környezetvédelem szempontjából jelentős, hanem a háztartások költségeinek csökkentése érdekében is.

A nyílászáró pályázatok célja, hogy pénzügyi támogatást nyújtsanak azoknak a magánszemélyeknek és közösségeknek, akik szeretnék korszerűsíteni ablakaikat és ajtóikat. Az ilyen típusú pályázatok keretében elérhető támogatások lehetővé teszik a régi, rosszul szigetelő nyílászárók cseréjét korszerű, energiatakarékos modellekre, amelyek hozzájárulnak az energiafelhasználás csökkentéséhez és a lakókomfort növeléséhez.

Milyen pályázat van érvényben? Melyik nyílászáró pályázatot lehet már megpályázni?

A cikk alján találhatóak azok a pályázatok, amik várhatóan idén bevezetésre kerülnek, vagy már pályázhatóak is. A Thermo-Lak Kft. elsődlegesen a kivitelezest oldja meg, a pályázatot a megrendelőnek kell megpályáznia.

Miért érdemes pályázni nyílászáró cserére?

Az energiaárak folyamatos emelkedése miatt egyre több háztartás számára válik kiemelten fontossá az otthonuk energiahatékonyságának javítása. Az elavult nyílászárók cseréje az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy jelentős energiamegtakarítást érjünk el. Az új, modern ablakok és ajtók nemcsak jobban szigetelnek, de jobban védenek a zaj ellen is, így a lakók nyugodtabb és kényelmesebb környezetben élhetnek.

Az energiatakarékosság mellett a nyílászárók cseréje számos egyéb előnnyel is jár:

 1. Költségmegtakarítás: Az energiatakarékos nyílászárók jelentősen csökkentik a fűtési és hűtési költségeket, ami hosszú távon komoly megtakarítást eredményez.
 2. Értéknövelés: Az ingatlanpiacon egy korszerűsített, energiahatékony otthon értékesebb lehet, így az új nyílászárók növelhetik az ingatlan értékét.
 3. Környezetvédelem: Az energiahatékony nyílászárók használatával csökkenthető az ökológiai lábnyom, mivel kevesebb energia felhasználásával működhet az otthon.
 4. Kényelem és komfort: Az új nyílászárók jobban védenek a külső zajoktól és a hőingadozásoktól, ami kényelmesebb és kellemesebb lakókörnyezetet biztosít.

A 2024-es nyílászáró pályázat különösen kedvező lehetőséget kínál mindazok számára, akik szeretnék korszerűsíteni otthonukat. A pályázati támogatásnak köszönhetően az energiahatékony nyílászárók telepítése sokkal elérhetőbbé válik, csökkentve a beruházás kezdeti költségeit. Ezáltal a pályázat nemcsak a háztartások számára nyújt jelentős segítséget, hanem hozzájárul a nemzeti energiahatékonysági célok eléréséhez is.

Nyílászáró Pályázat 2024 Áttekintése

Pályázat célja és háttere

A 2024-es nyílászáró pályázat célja, hogy ösztönözze a lakosságot az energiahatékonyság növelésére és a fenntartható fejlődés támogatására. A pályázat keretében elérhető támogatások révén a lakóépületek tulajdonosai korszerűsíthetik nyílászáróikat, ami jelentős energia- és költségmegtakarítást eredményezhet. A program egyik fő célja a hazai épületállomány energiahatékonyságának javítása, ami hosszú távon hozzájárul a nemzeti klímacélok eléréséhez és az energiabiztonság növeléséhez.

A pályázat hátterében az a felismerés áll, hogy az épületek energiafelhasználása jelentős mértékben befolyásolja az ország összes energiafogyasztását. Az elavult nyílászárók cseréjével nemcsak az egyéni háztartások energiahatékonysága javítható, hanem összességében csökkenthető az ország energiaigénye is. Ezért a kormány és különböző szervezetek együttműködésével indították el a nyílászáró pályázatot, amely anyagi támogatást nyújt a lakosság számára az ilyen jellegű beruházások megvalósításához.

Ki pályázhat?

A 2024-es nyílászáró pályázat széles körben elérhető, és többféle célcsoport számára nyújt támogatási lehetőséget. A pályázók közé tartozhatnak:

 • Magánszemélyek: Egyéni háztulajdonosok, akik saját otthonuk nyílászáróit szeretnék korszerűsíteni.
 • Társasházak és lakásszövetkezetek: Több lakásos épületek közösségei, amelyek az egész épület nyílászáróinak cseréjét tervezik.
 • Közintézmények: Oktatási intézmények, egészségügyi létesítmények és egyéb középületek, amelyek energiahatékonysági célokat kívánnak elérni a nyílászárók cseréjével.

A pályázati kiírás részletesen meghatározza a jogosultsági feltételeket, amelyeknek a pályázóknak meg kell felelniük. Ezek között szerepelhetnek például a tulajdonjog igazolása, a megfelelő műszaki dokumentáció benyújtása, valamint bizonyos energiahatékonysági kritériumok teljesítése. Az elbírálás során előnyt élvezhetnek azok a pályázatok, amelyek nagyobb mértékű energia-megtakarítást ígérnek, illetve amelyek megfelelnek a környezeti fenntarthatósági szempontoknak.

A pályázati lehetőségek széles köre és a támogatások mértéke vonzóvá teszi a programot mindazok számára, akik szeretnék korszerűsíteni otthonukat, és hosszú távon csökkenteni energiafogyasztásukat és költségeiket. A nyílászáró pályázat 2024 egy kiváló lehetőség arra, hogy a lakosság széles körben élvezhesse az energiahatékonysági beruházások előnyeit.

ablakszigetelő gumi

Pályázati Feltételek és Követelmények

Támogatható tevékenységek

A 2024-es nyílászáró pályázat keretében számos különböző típusú nyílászáró csere támogatható. A pályázat célja, hogy segítséget nyújtson az energiahatékony nyílászárók beépítéséhez, amelyek jelentősen javítják az épület hőszigetelését és csökkentik az energiafelhasználást. A támogatható tevékenységek közé tartozik:

 • Ablakok cseréje: Régi, elavult ablakok cseréje korszerű, több rétegű üvegezésű és hőszigetelt ablakokra.
 • Ajtók cseréje: Külső bejárati ajtók és teraszajtók cseréje energiatakarékos változatokra.
 • További nyílászáró fejlesztések: Speciális szigetelési megoldások, például hőszigetelt redőnyök és szúnyoghálók telepítése.

Az új nyílászáróknak meg kell felelniük bizonyos műszaki követelményeknek, amelyek garantálják az energiahatékonyságot és a hosszú távú fenntarthatóságot. Az ablakok és ajtók hőátbocsátási tényezőjének (U-érték) alacsonynak kell lennie, hogy minimalizálják a hőveszteséget. Ezen kívül fontos a megfelelő légzárás, amely megakadályozza a huzatot és a hőszivárgást.

Pályázati összeg és támogatás mértéke

A pályázati összeg és a támogatás mértéke jelentős tényező a pályázók számára. A 2024-es nyílászáró pályázat különböző támogatási összegeket kínál attól függően, hogy milyen típusú és méretű beruházásról van szó. Általánosságban elmondható, hogy a támogatás mértéke a teljes beruházási költség bizonyos százalékát fedezi, ami segít csökkenteni a háztartások pénzügyi terheit.

 • Maximális támogatási összeg: A pályázatban meghatározott felső határ, amelynél magasabb támogatást nem lehet igényelni. Ez az összeg függ a beruházás méretétől és típusától.
 • Támogatás aránya: A támogatás aránya általában 50-75% között mozog, ami azt jelenti, hogy a pályázók az összköltség felét vagy akár háromnegyedét is megkaphatják támogatás formájában.

Például, ha egy család teljes nyílászáró cseréje 1 millió forintba kerül, és a támogatás mértéke 50%, akkor a család 500 ezer forint támogatást kaphat, így nekik csak a fennmaradó 500 ezer forintot kell előteremteniük. A pontos támogatási összegekről és arányokról a pályázati kiírás részletesen tájékoztat.

Benyújtási határidők és ütemterv

A pályázat sikeres benyújtásához elengedhetetlen, hogy a pályázók tisztában legyenek a benyújtási határidőkkel és az ütemtervvel. A határidők szigorú betartása alapvető feltétele a pályázat elfogadásának és sikeres lebonyolításának.

 • Pályázat benyújtási határideje: A pontos dátum, ameddig a pályázatot be kell nyújtani. Fontos, hogy a pályázók időben elkezdjék az előkészületeket és a dokumentumok összegyűjtését, hogy elkerüljék az utolsó pillanatban jelentkező problémákat.
 • Eredményhirdetés: Az időpont, amikor a pályázók értesítést kapnak arról, hogy nyertek-e támogatást. Ez az időpont általában a pályázat benyújtását követő néhány hónapban várható.
 • Projekt megvalósításának határideje: Az időkeret, amelyen belül a nyertes pályázóknak el kell végezniük a nyílászáró cseréket és be kell nyújtaniuk az elkészült munkáról szóló beszámolókat. Ez a határidő általában 1-2 év, de a konkrét időtartamot a pályázati kiírás határozza meg.

Pályázati Dokumentáció és Benyújtás

A pályázati dokumentáció és a benyújtás folyamata szintén kulcsfontosságú a sikeres pályázáshoz. A pályázóknak pontosan kell követniük a kiírásban szereplő utasításokat, és be kell nyújtaniuk az összes szükséges dokumentumot a megadott határidőkig.

 • Szükséges dokumentumok: A pályázat benyújtásához szükséges dokumentumok között szerepel a pályázati űrlap kitöltése, a tulajdonjogot igazoló dokumentumok, árajánlatok és költségvetés. Ezen kívül szükség lehet energiahatékonysági számításokra és műszaki rajzokra is.
 • Pályázat benyújtásának folyamata: A pályázók választhatnak az elektronikus és a papír alapú benyújtás között. Az elektronikus benyújtás esetén fontos, hogy a pályázók megfelelően töltsék fel a dokumentumokat a pályázati portálra, míg papír alapú benyújtás esetén a postai küldemények pontos címzése és időben történő feladása a lényeges.
 • Gyakori hibák és elkerülésük: A pályázat benyújtása során előforduló leggyakoribb hibák közé tartozik a hiányzó vagy hibás dokumentáció, a határidők elmulasztása és a nem megfelelően kitöltött űrlapok. A sikeres pályázás érdekében érdemes alaposan áttanulmányozni a kiírást, és szükség esetén szakértő segítségét igénybe venni.

Kérje ingyenes helyszíni felmérésünket, vagy hívjon minket bizalommal – tegyük együtt költséghatékonyabbá otthona fenntartását!

t

Tényleges nyílászáró felújítási pályázatok Magyarországon 2024-ben:

 

Otthonfelújítási Program 2024

Az új Otthonfelújítási Program célja az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése. A program keretében akár 6 millió forint támogatás is igénybe vehető, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele pedig vissza nem térítendő támogatás. A támogatás többek között nyílászárók cseréjére, épületek hőszigetelésére és gázkazáncserére használható fel, feltéve, hogy a beruházás legalább 30%-os energiafogyasztás-csökkenést eredményez​ (https://kormany.hu)​​ (Pulzus Pályázatírás)

Homlokzati Nyílászárócsere Alprogram

A Homlokzati Nyílászárócsere Alprogram az Otthon Melege Program keretében működik, és 1,1 milliárd forint keretösszeggel támogatja a lakások homlokzati nyílászáróinak cseréjét. Ez a vissza nem térítendő támogatás célja, hogy csökkentse az épületek energiaveszteségét és szén-dioxid-kibocsátását. A pályázatban azon magánszemélyek vehetnek részt, akik életvitelszerűen lakott lakóépület tulajdonosai, és bejelentett magyarországi tartózkodási hellyel rendelkeznek​ (Palyazatok)​.

Erzsébetvárosi Lakásfelújítási Támogatás

Az Erzsébetvárosi Lakásfelújítási Támogatás célja az erzsébetvárosi ingatlanok nyílászáróinak megújítása. A pályázat keretében maximum 2 millió forint támogatás érhető el, amely a bekerülési költségek 60%-át (fa nyílászárók esetén) vagy 40%-át (műanyag nyílászárók esetén) fedezi. A pályázat 2024. január 1-től 2024. december 31-ig nyújtható be, és kizárólag erzsébetvárosi ingatlantulajdonosok jelentkezhetnek​ (Homlokzat és belső felújítás)​.

Ezek a pályázatok jelentős segítséget nyújtanak a lakosság számára az energiatakarékos nyílászárók cseréjéhez, hozzájárulva az energiahatékonyság javításához és a fenntarthatósághoz. További információkért érdemes felkeresni a hivatalos pályázati oldalakat és konzultálni szakértőkkel.