Nyílászárók árai – Mennyibe kerülnek az ablakok és ajtók?

Nyílászárók árai – Mennyibe kerülnek az ablakok és ajtók?

Nyílászárók árai

A nyílászárók, vagyis az ablakok és ajtók, otthonaink egyik legfontosabb elemei. Nemcsak esztétikai szerepet töltenek be, hanem jelentős hatással vannak az energiahatékonyságra, a biztonságra és a lakók komfortérzetére is. Az új nyílászárók beszerzése és beépítése komoly beruházás lehet, ezért fontos, hogy tisztában legyünk az aktuális árakkal és a költségeket befolyásoló tényezőkkel. Ebben a cikkben részletesen áttekintjük a nyílászárók árait 2024-ben, hogy segítsünk a legjobb döntést meghozni.

Nyílászárók típusai és árai

Ablakok

Az ablakok kiválasztásánál több tényezőt is figyelembe kell venni, beleértve az anyagot, az üvegezést és a méretet. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a különböző típusú ablakokat és azok árait.

 • Anyagtípusok és árak

  • Fa ablakok: A fa ablakok természetes szépségükkel és kiváló hőszigetelő képességeikkel tűnnek ki. A fa ablakok ára általában 60 000 – 150 000 forint között mozog négyzetméterenként, attól függően, hogy milyen típusú fát és milyen üvegezést választunk. Bár rendszeres karbantartást igényelnek, sokan választják őket a természetes megjelenésük miatt.
  • Műanyag (PVC) ablakok: A műanyag ablakok kedvező ár-érték aránnyal rendelkeznek, tartósak és alacsony karbantartási igényűek. Az áruk 40 000 – 100 000 forint között mozog négyzetméterenként. A műanyag ablakok sokféle színben és stílusban elérhetők, így könnyen illeszkednek bármilyen otthonhoz.
  • Alumínium ablakok: Az alumínium ablakok rendkívül tartósak és modern megjelenést kölcsönöznek az épületeknek. Az áruk 80 000 – 200 000 forint között mozog négyzetméterenként. Bár hőszigetelő képességük hagyományosan alacsonyabb, korszerű technológiák alkalmazásával jelentős javulást érhetünk el ezen a téren.
 • Üvegezés típusa és költsége

  • Egyrétegű üvegezés: Az egyrétegű üveg a legolcsóbb opció, de hőszigetelő képessége alacsony. Az árak általában 10 000 – 20 000 forint között mozognak négyzetméterenként.
  • Többrétegű (kettő, háromrétegű) üvegezés: A több rétegű üvegezés jobb hő- és hangszigetelést biztosít. A két rétegű üvegezés ára 20 000 – 40 000 forint, míg a három rétegű üvegezés 40 000 – 70 000 forint között mozog négyzetméterenként.
  • Speciális üvegezés (Low-E, zajszigetelő üveg): A speciális üvegezések, mint például a Low-E (alacsony emissziós) üveg vagy a zajszigetelő üveg, még jobb szigetelést biztosítanak. Ezek ára 50 000 – 100 000 forint között mozoghat négyzetméterenként.
 • Méret és egyedi gyártás

  • A szabvány méretű ablakok általában olcsóbbak, mivel tömeggyártásban készülnek. Az egyedi méretű ablakok gyártása és beépítése drágább lehet, mivel speciális igényekhez igazodnak. Az egyedi méretek és formák költségei akár 20-30%-kal is magasabbak lehetnek a szabvány méretű ablakokénál.

Ajtók

Az ajtók kiválasztása szintén sokféle lehetőséget kínál. Az alábbiakban bemutatjuk a beltéri és bejárati ajtók különböző típusait és azok árait.

 • Beltéri ajtók

  • Anyagok és árkategóriák: A beltéri ajtók ára nagymértékben függ az anyagtól. A fa ajtók természetes szépségükkel és tartósságukkal tűnnek ki, áraik 20 000 – 100 000 forint között mozognak. A laminált ajtók olcsóbbak, 10 000 – 50 000 forint között elérhetők, és széles választékban kaphatók. Az üveg ajtók modern megjelenést kölcsönöznek, áraik 30 000 – 150 000 forint között mozognak.
  • Stílusok és design: A beltéri ajtók számos stílusban és designban kaphatók, beleértve a klasszikus, modern, rusztikus és minimalista stílusokat. A design és a kivitelezés szintén befolyásolja az árat, a különleges mintázatok és dekorációk drágábbak lehetnek.
 • Bejárati ajtók

  • Biztonsági ajtók: A biztonsági ajtók megerősített szerkezettel és speciális zárrendszerekkel rendelkeznek, hogy megvédjék az otthont a betörőktől. Az áruk 100 000 – 500 000 forint között mozoghat, a választott anyagtól és biztonsági funkcióktól függően.
  • Hőszigetelő ajtók: Ezek az ajtók kiváló hőszigeteléssel rendelkeznek, hogy csökkentsék az energiafogyasztást. Az áruk 150 000 – 400 000 forint között mozoghat.
  • Dekoratív és modern ajtók: Az esztétikai szempontok is fontosak lehetnek a bejárati ajtók kiválasztásánál. A dekoratív és modern ajtók ára 200 000 – 600 000 forint között mozoghat, attól függően, hogy milyen anyagokat és design elemeket választunk.

A nyílászárók árait befolyásoló tényezők

Anyagminőség

Az anyagminőség jelentősen befolyásolja a nyílászárók árait. A különböző anyagok eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek hatással vannak a tartósságra, a karbantartási igényekre és a szigetelő képességre.

 • Tartósság: Az alumínium és műanyag ablakok és ajtók rendkívül tartósak és ellenállnak az időjárás viszontagságainak. A fa ablakok és ajtók is tartósak, de rendszeres karbantartást igényelnek, hogy megőrizzék esztétikai és funkcionális tulajdonságaikat.
 • Hő- és hangszigetelési képesség: A hőszigetelő képesség fontos szempont az energiahatékonyság szempontjából. A több rétegű üvegezés és a speciális bevonatok (például Low-E üveg) javítják az ablakok hőszigetelő képességét. A hangszigetelés szintén fontos lehet, különösen városi környezetben, ahol a külső zajok zavaróak lehetnek.

Méret és egyedi igények

A nyílászárók mérete és egyedi igényei szintén jelentős hatással vannak az árakra.

 • Szabvány méretek vs. egyedi gyártás: A szabvány méretű nyílászárók általában olcsóbbak, mivel tömeggyártásban készülnek. Az egyedi méretű és formájú nyílászárók gyártása és beépítése drágább lehet, mivel speciális igényekhez igazodnak. Az egyedi méretek és formák költségei akár 20-30%-kal is magasabbak lehetnek a szabvány méretű nyílászárókénál.
 • Egyedi igények és kiegészítők: Az egyedi igények, például különleges üvegezés, színezés vagy dekoratív elemek, szintén növelhetik a nyílászárók árát. A kiegészítők, mint például a redőnyök, szúnyoghálók és párkányok, további költségeket jelenthetnek.

Beépítési költségek

A nyílászárók beépítési költségei is jelentős hatással vannak a végső árra.

 • Szerelési munkadíjak: A beépítési munkadíjak függnek a munkálatok összetettségétől és a szolgáltató árazásától. A tapasztalt és megbízható szakemberek munkadíjai általában magasabbak, de a minőségi munkavégzés hosszú távon megtérülhet.
 • Régi nyílászárók eltávolítása: A régi nyílászárók eltávolítása és elszállítása további költségekkel járhat. Ez magában foglalja a bontási munkákat és a hulladékkezelési díjakat.
 • Kiegészítő szolgáltatások: A beépítési munkálatokhoz kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások, mint például a párkányok, redőnyök és szúnyoghálók felszerelése, szintén növelhetik a költségeket. Ezek a szolgáltatások általában külön díjat jelentenek, és érdemes előre egyeztetni a szolgáltatóval a teljes költségekről.

A nyílászárók kiválasztása és beépítése komoly beruházás, amely alapos megfontolást igényel. Az anyagminőség, a méret és az egyedi igények, valamint a beépítési költségek mind jelentős hatással vannak az árakra. Az alapos kutatás és a több árajánlat bekérése segíthet megtalálni a legjobb megoldást, amely hosszú távon is megtérül.

ablakszigetelő gumi

Tippek a nyílászárók vásárlásához

Hogyan válasszuk ki a megfelelő nyílászárókat?

A megfelelő nyílászárók kiválasztása több szempont figyelembevételét igényli. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy olyan ablakokat és ajtókat válasszunk, amelyek megfelelnek az igényeinknek és költségvetésünknek.

  • Energiatakarékosság: Az energiahatékonyság kulcsfontosságú szempont a nyílászárók kiválasztásánál. Olyan ablakokat és ajtókat válasszunk, amelyek jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek, mivel ezek hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhetnek a fűtési és hűtési költségekben. Keresd a több rétegű üvegezést és a Low-E üvegezést, amelyek javítják az energiahatékonyságot.

  • Biztonság: A bejárati ajtók esetében a biztonság kiemelten fontos. Válasszunk biztonsági ajtókat, amelyek megerősített szerkezettel és speciális zárrendszerekkel rendelkeznek. Az ablakoknál is fontos lehet a biztonsági üveg vagy a reteszelési rendszerek beépítése, különösen földszinti vagy könnyen elérhető helyeken.

  • Esztétika: Az ablakok és ajtók jelentősen befolyásolják otthonunk megjelenését. Válasszunk olyan nyílászárókat, amelyek harmonizálnak a ház stílusával és a belső tér kialakításával. A különböző anyagok, színek és design elemek segítségével könnyedén megtalálhatjuk a megfelelő megjelenést.

  • Karbantartási igények: Fontos figyelembe venni a nyílászárók karbantartási igényeit is. A műanyag és alumínium nyílászárók általában alacsony karbantartási igényűek, míg a fa nyílászárók rendszeres festést és kezelést igényelnek a tartósság megőrzése érdekében.

Hogyan spórolhatunk a nyílászárókon?

A nyílászárók vásárlása jelentős kiadással járhat, de néhány praktikus tippel csökkenthetjük a költségeket.

  • Szezonális akciók és kedvezmények: Érdemes figyelni a szezonális akciókat és kedvezményeket, amelyeket a gyártók és forgalmazók kínálnak. Gyakran lehet találni jelentős árengedményeket az év bizonyos időszakaiban, például nyár végén vagy tél elején, amikor kevesebb a kereslet.

  • Több árajánlat bekérése és összehasonlítása: Mindenképpen kérjünk több árajánlatot különböző szolgáltatóktól, és hasonlítsuk össze azokat részletesen. Az árajánlatoknak tartalmazniuk kell az anyagköltségeket, a beépítési díjakat és az esetleges kiegészítő szolgáltatásokat. Így könnyebben megtalálhatjuk a legjobb ár-érték arányú megoldást.

  • Minőség és ár-érték arány figyelembevétele: Ne csak az ár alapján döntsünk! Fontos, hogy figyelembe vegyük a nyílászárók minőségét és tartósságát is. A jó minőségű nyílászárók hosszú távon megtérülhetnek, mivel kevesebb karbantartást és javítást igényelnek, és jobb hőszigetelő képességükkel csökkenthetik az energiafogyasztást.

Kérje ingyenes helyszíni felmérésünket, vagy hívjon minket bizalommal – tegyük együtt költséghatékonyabbá otthona fenntartását!

t

Milyen tényezők befolyásolják leginkább a nyílászárók árait?

A nyílászárók árait leginkább az anyagminőség, a méret, az egyedi igények, a beépítési költségek és az üvegezés típusa befolyásolja. Az anyagok tartóssága, a hő- és hangszigetelő képesség, valamint a karbantartási igények szintén jelentős hatással vannak az árakra. Emellett a kiegészítő szolgáltatások és a régi nyílászárók eltávolítása is növelheti a költségeket.

Mennyibe kerülnek átlagosan a műanyag ablakok?

A műanyag (PVC) ablakok ára 2024-ben átlagosan 40 000 – 100 000 forint között mozog négyzetméterenként. Az ár függ az ablak méretétől, az üvegezés típusától és a választott kiegészítőktől. A műanyag ablakok népszerűek, mivel kedvező ár-érték arányt kínálnak, tartósak és alacsony karbantartási igényűek.

Milyen előnyökkel jár a több rétegű üvegezés az ablakoknál?

A több rétegű üvegezés számos előnnyel jár, beleértve a jobb hőszigetelést és a zajcsökkentést. A két rétegű üvegezés ára 20 000 – 40 000 forint, míg a három rétegű üvegezés 40 000 – 70 000 forint között mozog négyzetméterenként. A több rétegű üvegezés segít csökkenteni az energiafogyasztást és növeli az otthon komfortját.

Mennyibe kerülnek a fa ablakok, és miért érdemes választani őket?

 fa ablakok ára általában 60 000 – 150 000 forint között mozog négyzetméterenként, attól függően, hogy milyen típusú fát és milyen üvegezést választunk. A fa ablakok természetes szépségükkel és kiváló hőszigetelő képességeikkel tűnnek ki. Bár rendszeres karbantartást igényelnek, sokan választják őket a természetes megjelenésük miatt.

Hogyan befolyásolja az ablakok mérete az árakat?

Az ablakok mérete jelentősen befolyásolja az árakat. A nagyobb ablakok több anyagot és munkát igényelnek, így drágábbak. Az egyedi méretű ablakok gyártása és beépítése szintén drágább lehet, mivel speciális igényekhez igazodnak. Az egyedi méretek és formák költségei akár 20-30%-kal is magasabbak lehetnek a szabvány méretű ablakokénál.

Milyen költségekkel jár a nyílászárók beépítése?

A nyílászárók beépítési költségei a munkálatok összetettségétől és a szolgáltató árazásától függnek. A szerelési munkadíjak mellett a régi nyílászárók eltávolítása és elszállítása is további költségekkel járhat. A beépítési munkálatokhoz kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások, mint például a párkányok, redőnyök és szúnyoghálók felszerelése, szintén növelhetik a költségeket.

Hogyan spórolhatunk a nyílászárók vásárlásán?

A nyílászárók vásárlásán többféleképpen is spórolhatunk. Érdemes figyelni a szezonális akciókat és kedvezményeket, amelyeket a gyártók és forgalmazók kínálnak. Több árajánlat bekérése és azok részletes összehasonlítása segíthet megtalálni a legjobb ár-érték arányú megoldást. Fontos, hogy ne csak az ár alapján döntsünk, hanem figyeljünk a nyílászárók minőségére és tartósságára is.